12/07/2024

Hvilke uofficielle discipliner er der?

Der er også en række populære uofficielle discipliner som bliver beskrevet herunder. Du kan se en liste over rekorder i de uoficielle discipliner her.

Face Turning Octahedron (FTO)

Face turning octahedron, eller FTO, er et spændende nyt puzzle udviklet af David Pitcher. Det er en markant andereldes måde man løser den på, men alligevel kan man nemt lære at løse den på under et minut. Mange ser den derfor som en mulig kandidat til en ny officiel WCA event.

3x3x3 With Feet

I 3x3x3 with feet skal man forsøge at løse en almindelige Rubik’s cube kun ved brug af fødderne!

Indtil for nylig var dette en officiel disciplin på lige fod med de andre WCA events såsom 3x3x3, pyraminx osv. Men fra 1. januar 2020 er feet blevet slettet fra listen af officielle events af WCA. Man kan læse mere om deres afgørelse her.

Kilominx

Kilominx er megaminx’ lillebror. Den er noget nemmere at løse og man kunne sige at den er for megaminx hvad en 2x2x2 er for en 3x3x3. Kilominx er en populær ekstra events til konkurrence hvor man kan få et break og konkurrere for sjov i en disciplin hvor alle kan være med.

Team Blind

Team blind foregår med to personer, hvor den ene har bind for øjnene gennem det hele og sidder ved timeren. Den anden person har lov til at kigge på terningen og inspicere den, men har ikke lov til at dreje på den. Terningen skal løses af personen med bind for øjnene ved hjælp af det, personen, uden bind for øjnene, siger.

Dette er også en meget populær event der nogle gange afholdes med en af arrangørerne valgt makker, og nogle gange afholdes ved at man selv danner et makkerpar. Det er en god måde at lære hinanden – og hinandens teknikker – at kende på og det har været afholdt flere gange herhjemme.

Re-scramble

Til Re-scramble er formålet at få en løst terning til at matche en blandet terning. Man får altså givet en blandet terning og skal så dreje på en løst terning til den er magen til.

Der er også muligt at time andre twisty-puzzles som f.eks mirror cube, fisher cube, helicopter cube, ghost cube, kilominx, ultimate skewb, redi cube, clover cube og selvfølgelig mange flere.

Factory solve

Det foregår med en gruppe af mennesker, hvor man skiftes til at lave en del af løsningen til en terning og så sender terningen videre til den næste. Det kan laves både med en terning eller med en terning pr. person.

Relay

Der kan laves mange forskellige former for realy. Som regel er det et antal af NxNxN terninger f.eks 2×2 til 7×7, hvor man timer hvor lang tid det tager at lave terningerne lige efter hinanden. En anden relay er minx relay, hvor man laver Megaminx, Pyraminx, og Skewb.

Guildford Challenge

Det foregår ved at lave alle de officielle discipliner på nær dem med bind for øjnene og FMC. Det kan laves med 1 til 4 personer, som så f.eks bliver kaldt “2-man Guildford Challenge”. Der er også en variation, som bliver kaldt Mini Guildford Challenge, hvor yderlige 6×6, 7×7 og Feet bliver taget fra.